Vad är NPF-diagnoser?

NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och är ett samlingsnamn för diagnoser som påverkar hjärnans funktioner och sättet att bearbeta information, känslor och intryck. Personer med NPF-diagnoser kan ha svårt att koncentrera sig, vara impulsiva och ha svårigheter med det sociala samspelet och svårt att kontrollera sitt beteende. Men man har ofta styrkor och intressen som kan vara en tillgång i rätt sammanhang. NPF-diagnoser är medfödda och innebär en variation i hur hjärnan fungerar, snarare än att det rör sig om sjukdomar.

Ung man sitter vid ett bord med hopknäppta händer.

Några vanliga NPF-diagnoser är:

  • ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

    ADHD kännetecknas av svårigheter med koncentration, impulsivitet och/eller hyperaktivitet. ADHD delas in i tre huvudsakliga former: Uppmärksamhetssvårigheter (tidigare kallad ADD), svårigheter med hyperaktivitet och impulsivitet samt en kombination av svårigheter med uppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet.
     

  • ADD (Attention Deficit Disorder)

    En undergrupp av ADHD utan hyperaktivitet. Personer med ADD kan ha svårt att koncentrera sig, är ofta drömmande och kan verka frånvarande. Impulsiva beteenden är mindre vanliga.
     

  • Autism

    Autism påverkar den sociala kommunikationen och beteendemönster. Många med autism har intensivt intresse för specifika ämnen och föredrar rutiner, vilket ger trygghet i vardagen.
     

  • Asperger

    Asperger var tidigare en separat diagnos, men anses nu vara en del av autismspektrumet. Personer med Asperger har ofta inga intellektuella funktionsnedsättningar och är ofta högfungerande. Men de har liknande utmaningar i socialt samspel och kommunikation.
     

  • Tourettes syndrom

    Tourettes innebär ofrivilliga motoriska och vokala tics. Många med Tourettes har även ADHD eller OCD. Tics kan vara allt från blinkningar till komplexa rörelser och ljud, och de varierar över tid.
     

  • OCD (Obsessive Compulsive Disorder)

    Personer med tvångssyndrom, OCD, har tvångstankar och tvångshandlingar som kan påverka vardagen. Man kan känna ett starkt behov av att utföra specifika ritualer för att minska ångest. OCD förekommer ofta tillsammans med andra NPF-diagnoser.


Samsjuklighet inom NPF

Det är vanligt att ha flera NPF-diagnoser samtidigt, något som kallas samsjuklighet eller komorbiditet. Till exempel kan en person ha både ADHD och autism, eller ADHD och OCD. Samsjuklighet kan göra vardagen mer utmanande och det är viktigt att förstå varje individs särskilda behov för att få rätt stöd.

Maskot jonglerar For You With You ADHD

Ny app för dig som är vuxen med ADHD

For You With You ADHD är en gratis app som är utformad för att stödja och stärka dig som har ADHD. Du kan följa dina symtom och din livskvalitet över tid och få koll på hur ADHD påverkar just dig. Du får verktyg och pedagogiskt innehåll som hjälper dig i din vardag.

Samsjuklighet

En svensk studie upptäckte att nästan hälften av vuxna personer som nyligen fått ADHD-diagnos hade någon form av samsjuklighet.