ADHD i relationer

För vissa kan det vara svårt att hålla humöret uppe efter en lång och stressig dag på jobbet, och tar ut spänningarna på familjen när de kommer hem. Andra kan ha svårt för att inte ge efter för impulser och falla för frestelser. Eller så kan det vara de små vardagsproblemen som att tappa bort nycklarna för femtioelfte gången, eller att inte svara på sms, som leder till konflikter med nära och kära. Relationer är kluriga.

Förklara för andra

När en person till exempel ofta kommer försent eller glömmer bort saker kan det skapa irritation och uppfattas som att personen inte anstränger sig, fast det inte alls är så. Därför kan det vara viktigt för omgivningen att förstå varför man har svårt med vissa saker.

Ju mer man förstår sig själv och accepterar sitt sätt att fungera, desto lättare kan det bli att förhålla sig till andra och deras förväntningar. Det blir också lättare för dig som har ADHD att förklara för andra vad du behöver för att må bra, så att de kan försöka anpassa sig till dig och inte bara tvärtom.

Vad är ADHD?

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, vilket brukar översättas till aktivitets- och uppmärksamhetsstörning.